Linköpings Hembryggare på studiebesök i Åbro

IMG_20141017_131916Linköpings Hembryggare som anordnade årets hembryggar-SM fick genom Svenska Hembryggarföreningens sponsorsavtal med Åbro kontakt och möjlighet att göra ett studiebesök på Vimmerbys största bryggeri.

Ett sådan möjlighet kunde jag ju inte tacka nej till …

IMG_20141017_121331
På väg

Vi for iväg med en liten trevlig buss vid 12-tiden från Linköping. Wifi fanns, sedan inte alltid jättebra mobiltäckning hela vägen ned till det mörka och vilda Småland.

IMG_20141017_131926
Nästan framme!

Väl framme hittade vi med lite hjälp ingången till första möteslokalen där vi fick lite fakta av marknadschefen och bryggmästaren. Vi fick se ett par filmer och smaka en av deras profilöl.

IMG_20141017_134916
Tidigt fredagsmys, film och Bryggmästarens Premium Gold
IMG_20141017_140540
En samling vitklädda hembryggare
IMG_20141017_144200
Här kan man köra batcher på 30000 liter

För det flesta av oss som är vana vid några få 10-tal liter per bryggning är det alltid litet imponerande med batcher på 30000 liter – även om det är ganska lite vad gäller storbryggerier. Det kräver lite annan teknik att snabbt kyla så mycket vört t ex. Sedan har man oftast mycket högre verkningsgrad. Vilket gör att det inte är lätt att skala om recept. Åbro gjorde ju det med SM-vinnarrecptet, Drakens IPA, som kom ut i tappningen Drakens Guld, en riktigt bra tolkning av en IPA. Skulle själv velat ha lite mer maltbas och toffee möjligen.

IMG_20141017_144704
Bryggmästare Lennarth Anemyr visar och berättar

Hela besöket var väldigt välordnat och helt klart fokuserat mot att vi hade erfarenhet av öl och bryggprocessen så bryggmästare Lennarth var väldigt detaljerad om hela produktionen och svarade på alla nyfika frågor om hur man fick bort DMS, vilka jästsorter som användes mm.

IMG_20141017_150125
Några av de 40 lagringstankarna

Vi fick provsmaka ur flera av tankarna på olika stadier under lagringstiden, från två dagar upp till 30. Den färdigjästa + två dagar gamla ofiltrerade färskölen var en väldigt positiv överraskning, precis så som jag vill ha en lager. Deras Åbro Bryggmästarens Färsköl som finns på bl a deras specialkrogar är i närheten av den vi smakade. Lite svårt att fatta att den färskölen är Kung som jag inte har upplevt särskilt positivt tidigare. Måste nog prova om den …

IMG_20141017_153211
Här kan man skicka öl mellan de 40 lagringstankarna och till olika fyllningslinor
IMG_20141017_154505
Flask, fat och burklinor
IMG_20141017_155341
Lite äldre stil

Bryggeriet var inte igång för dagen, fredag är städ- och fixardag. Så vi missade de roliga paketringslinorna i action. Men fick å andra sidan ett väldigt lugnt och informativt besök!

Efter besöket tillbringade vi en stund på den intilligande specialkrogen Brygghuset där vi åt och provade Drakens Guld, och lite annat, innan vi for tillbaka till Linköping i oktoberkvällens gråhet. Men nu har jag en betydligt mer initierad bild av Åbro och därmed en något ljusare bild av Småland…

Lämna ett svar